restoran avlija

O nama

Avlija mjesto gdje se druži i uživa

Avlija je u pravilu prostor ograđen visokim zidom skriven od pogleda znatiželjnika, to je intimni prostor obiteljskog življenja, obično je bila kaldrmisana kamenim oblutcima donošenim na rukama iz obližnjih potoka i sa mnogo pažnje redanim u čipkastu strukturu bijelih prostirki opervaženih, u pravilu, zelenilom trave. Prava kaldrma nikada nije bila zaljevana betonom, nego se linija trave provlačila između kaminih lopti snježnobijele boje, žene su vrijedno ribale kaldrmu i u dane koji nisu bili vezani za praznične svečanost.

Nema tog stanovnika BiH koji ne zna šta znači riječ avlija. Avlija je bila i ostala mjesto druženja, dječije graje, a što ne reči i mjesto akšamluka, ali bogme i ašikluka, e o baš jednoj takvoj avliji pišem. No krenimo redom Bašeskija je pisao o Sarajevskim avlijama i bašćam koje se s proljeća okite beharom i iz dana u dan mjenjaju svoju fizionomiju i bivaju sve ljepše i ljepše. Nakon behara stignu majske ruže, zatim zambaci, pa kadifice, ilduzi, nema te prave avlije u kojoj nema grma šimšira s pažnjom njegovanog i okrsivanog u najrazličitijim oblicima, gdje je baštovanova mašta dolazila do punog izražaja, eh da ne počnem pisati o hortikulturi.

O avlijama je tako lijepo pričao na svojim predavanjima studentima arhitekture, zaljubljenik bosanskog načina gradnje i urbanizma,velikio poštovalac nepisanog pravila prava na pogled, sjajni arhitekta i profesor, učenik slavnog francuskog arhitekte Le Corbusier-a, a kasnije i njegov suradnik, gospodin Juraj Najthart. Imao sam sreću i zadovoljstvo, iz sad već maglovitih razloga, prisustvovati njegovim predavanjima, iako nikada nisam bio student arhitekture.Još uvijek mi je svježe sječanje na to predavanje. E pa u jednoj takvoj avliji podno Bjelava sam prove znatan period moje mladost, sjećam se da sam u toj avliji pojeo najukusniju zeljanicu u svom životu i rečeno riječnikom naših starih ta zeljanica je govorila devet jezika, Fikina mama Mena je tako dobro pravila zeljanicu da bi je mrtva usta jela i u to sam stvarno sto posto i danas ubjeđen.

Takvu zeljanicu zasigurno neću nikada više pojesti, ali ne zbog toga što je Mena zaboravila recept, nego iz kud i kamo prozaičnijeg razloga, takve se pite više ne prave, jer smo svi nafurani na zdravi život i nikome na pamet ne pada da u tepsiju pite ugura pola tuceta jaja, kilu pravog kajmaka i još jedno tri frtalja kile domaćeg punomasnog milerama i od pomisli na tu zeljanicu osjećam kako mi holesterol raste. U toj avliji smo se često nalazili nakon gimnazijski obaveza, a i poslije za vrijeme studija, bili smo česti gosti. Uživali smo u mirisu babinih ruža i mnogobrojnih jemeka koje nam je spremala Mena, ali i onih koje smo donosili od kuća, a poslije i sami spremali.U našoj raji su bili mnogi, neki od nas su danas ugledni građani mnogih svjetskih gradova, neki su i danas tu u Bosni, jednog od nas nije vrijedno spominjati jer se ogrješio grdno, prem svemu onome što smo bili i što smo osjećali i mislili. Mi koji smo ostali tu i danas se često nađemo u toj avliji.

Danas se taj prostor zove jednostavno Avlija i promijenila je svoj izgled, postala je mjestom okupljanja onih koji vole laganu muziku, puno razgovora i dobru hranu. Jednog dana nakon proteklog nesretnog rata sjedili smo u onoj staroj avliji i Fiko reče da je odlučio da ponudi i nekim nama nepoznatim ljudima mogučnost da uživaju blagodeti njegove avlije, njegovog gostoprimstva i srdačnost. Sama ideja mi je bila strana i zvučala kao boguhulenje. No nakon nekoliko mjeseci Fikinu ideju je kreativno i nadahnuto pretočio u realnost naš prijatelj i značajni arhitekta prepoznatljivog rukopisa, poštovaoca bosanske intimne i tradicionalne, nacionalne arhitekture Zeca, ili oficijelno ing.arh.urb. gospodin Amir Vuk. Zahvaljujući zajedničkoj ideji i estetskim postavkama vlasnika, nastao je po mnogima.

Članak “Dnevni Avaz”. Mladen Jeličić- Troka

27

Godina iskustva

nebrojeno

Dobrih provoda

ko još to broji

posluženih mušterija

Pozovite nas

Rezervacije i upite primamo na broj telefona

Pozovite nas

Rezervacije i upite primamo na broj telefona

Pozovite nas

Meni

Pregledajte specijalitete koje svakodnevno pripremamo za vas

Meni

Pregledajte specijalitete koje svakodnevno pripremamo za vas

MENI

Naručite dostavu

Naša jela mogu biti na vašim kućnim vratima

Naručite dostavu

Naša jela mogu biti na vašim kućnim vratima

Naruči sa dostavom